De naam Laevo

Laevo (wordt uitgesproken als: Lévo) komt van Latijnse woord ‘Levo’ wat verlichten, zweven en verminderen betekent. Toepasselijk voor de Laevo!

Team

Rogier Barents
Rogier BarentsCEO
Duncan Treffers
Duncan TreffersCSO
Boudewijn Wisse
Boudewijn WisseTechnical Director
Hanneke Loefs
Hanneke LoefsCFO
Jos Westerhuis
Jos WesterhuisCPO

InteSpring en Laevo

InteSpring en Laevo. Twee bedrijfsnamen die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, maar het zijn ook twee onafhankelijke bedrijven. “Wat is nu precies de relatie en hoe zijn deze bedrijven dan wel aan elkaar verbonden?” Dit zijn twee vragen die wij vaak horen.

Geschiedenis InteSpring

Tussen 2006 en 2009 heeft InteSpring zich toegelegd op het balanceren van één richting met behulp van één (instelbare) kracht welke wordt gerealiseerd door middel van veren. Hier komt ook de naam InteSpring vandaan (“Integrating Springs”). Door gebruik te maken van een unieke ontwerpmethodiek is het mogelijk om systemen te ontwikkelen waarmee voorwerpen, die onderhevig zijn aan zwaartekracht, worden gebalanceerd. Eén van de producten, ontwikkeld door InteSpring, is bijvoorbeeld De BalanceBox die nu door Thomas Regout gemaakt en verkocht wordt.

Vanaf 2009 is het scala aan balanceertechnologieën sterk gegroeid. InteSpring ontwikkelt en bouwt systemen die in meerdere richtingen vooraf bepaalde krachtkarakteristieken uitoefenen. Door het combineren van bestaande technologieën (gasveren, torsieveren, etc) met ‘slimme’ materialen (composieten, rubber, etc.) is het mogelijk om deze kracht karakteristieken te verwerken in compact lichtgewicht systemen. Hierdoor worden veel nieuwe complexere toepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van de mens door middel van een exoskelet.

Geschiedenis Laevo

Laevo komt voort uit het X-arm project dat door InteSpring op 11 december 2009 is begonnen. Een samenwerking tussen de TU Delft, InteSpring, SenterNovem (tegenwoording Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | RVO.nl) en Stichting Agis: “De ontwikkeling van een exoskelet voor het bovenlichaam als tilhulp in de zorg”. Eind 2013 werd het project met goed resultaat opgeleverd en het exoskelet voor een voorovergebogen werkhouding was een feit. De potentie en mogelijke impact van dit exoskelet is zeer groot, maar zou niet gerealiseerd kunnen worden, zonder goede partners. Met de participatie van Achmea Zorgparticipaties werd op 4 september 2013 “Laevo” opgericht.

Huidige situatie

Tegenwoordig ontwikkelt en bouwt InteSpring verschillende exoskeletten. Zo ontwikkelt zij bijvoorbeeld een voetorthese voor revalidatietoepassing en heeft zij de Exobuddy gebouwd waardoor o.a. militairen ruim 50% minder belasting ervaren van een zware rugzak.

Laevo verkoopt exoskeletoplossingen aan bedrijven die problemen (h)erkennen op het gebied van fysieke belasting van medewerkers. Tevens biedt Laevo bedrijven de mogelijkheid om samen een oplossing te ontwikkelen tegen fysieke klachten van medewerkers middels innovatieve exoskelet toepassingen.

Hoewel de markten waar Laevo en InteSpring zich vooralsnog op richten gescheiden zijn, zit er wel een hele duidelijk overlap in techniek. De gecombineerde slagkracht van het R&D-team van beide bedrijven zorgt er dan ook voor dat InteSpring en Laevo grote innovatieve stappen kunnen maken in de wereld van exoskeletten.

Toekomst

In de komende vier jaar zal InteSpring zich blijven richten op het ontwikkelen van innovatieve exoskeletten en subsystemen. Kennis die, indien mogelijk, ook ingezet zal worden bij haar partner en zusterbedrijf Laevo. Aan de andere kant ontplooit Laevo zich nu tot het eerste aanspreekpunt voor commerciële exoskeletten in Europa en is snel aan het groeien op het vlak van naamsbekendheid. Hierdoor zal Laevo op den duur ook weer de ideale distributiepartner worden voor de Exoskeletten van InteSpring.

Voor alle vragen over commercieel toepasbare exoskeletten bent u bij Laevo aan het juiste adres. InteSpring kunt u benaderen over vragen omtrent research en ontwikkeling van exoskeletten.